Thursday, December 17, 2009

kembara

selama 3 hari di Spain mmg banyak memberikan pengalaman dan pengajaran.bermula dari atas bukit tempat tertegak megah Al-Hambra sehinggalah ke tepi pantai Malaga semuanya memberikan pengalaman yang cukup berharga.bagaimana kemewahan harta dan kemegahan kuasa tidak mampu melindungi sebuah kerajaan.hanya tunduk merendah diri kepada yang Maha Esa sahajalah yang dapat memberikan segalanya.

bukan hanya jawapan yg aku perolehi sepanjang perjalanan ini malah timbul pula beberapa persoalan yang memerlukan ilmu yg cukup utk menjawabnya.adakah kemegahan wang dan kuasa akan meruntuhkan sebuah kerajaan seperti apa yg berlaku dulu?adakah sejarah akan berulang?

sepanjang kembara ini hati aku juga sedih.sedih bila mengenangkan penderitaan kanak2 di negara2 yang sedang bergolak.setiap kali aku melihat wajah2 gembira kanak2 di spain,hati aku suka berbaur sedih.entah kenape aku perasaan aku begitu.dan setiap kali itu jugalah air mataku hendak menitis namun aku menahannya.

aku bertanya kepada diriku,manusia jenis apakah yang sanggup merampas senyuman pada wajah kanak2 yang tidak berdosa ini?manusia jenis apakah yang sanggup menggantikan gelak dan hilai tawa kanak2 ini dengan tangisan yang tiada penghujung hanya kerana nafsu yang lebih hina dr binatang yg sentiasa tamakkan kuasa dan harta?mereka tidak berdosa dan apa yg mereka mahukan ialah sebuah kebahagiaan dan ketenangan.dalam hatiku aku mamanjatkan doa. Ya Allah ya tuhanku,dengan kuasa-Mu yang tidak terbatas,lindungilah kanak2 yang tidak berdosa ini dr tangan2 yang rakus dan kejam.

Saturday, November 28, 2009

Why?

Look into eyes,
And you will see how dissapointed am I
I had been left here alone,
In this darkness,
Feeling empty,
Feeling useless.

Then they came to me,
Grab my hand,
And pull me out,
From this emptiness,
Now I feel like a new person,
With a new hope,
With a divine mission.

Then you came,
To offer what I had been offered by them,
but why?
why now?
why not when I really need your hand,
to help me crawling out of the place,
but I will take your helping hand,
not because of you,
but because of Him.

Monday, November 9, 2009

Emo?

tadi aku ada tutorial econometric kat salah satu kelas kat bangunan Humanity.oleh sebab kelas aku tu kat tingkat 3,so aku nak nak lift je.secara kebetulan,masa aku sampai tu,ada satu lift yang dah mmg nak tutup pintu.aku pun berlari dan nasib baik sempat gak masuk lift tu.kat dlm tu dah ada sorang laki n sorang pompuan.nak pegi tingkat yang sama.

tunggu dlm 15 ke 20 saat mcm tu,lbh kurang,maka satu suara pompuan pun muncul dan berkata 'door closing'.biasalah tu kan lift2 kat sini semua boleh bercakap.kalau nak naik ke atas pun dia akan ckp 'this lift is going up'.masa pintu dah hampir tertutup,tetiba je sorang laki dari mana ntah berlari masuk dalam lift.nasib baik sempat.pintu lift terbukak semula.hmmm kene tunggu lagi sampai lift tu tertutup.kalau lift kat malaysia senang je.masuk je tekan butang tutup pintu tu.takyah tunggu lama2.

setelah beberapa saat,aku rasa jangka masa yg sama diambil utk tutup pintu lift tu,sebaik saje pintu lift tu nak tutup,ada lagi sorang minah ni berlari masuk dan nasib baik dia juga berjaya masuk sebelum pintu ditutup.dipendekkan cite benda yg sama berulang sebanyak 5 kali berturut2.asal pintu lift nak tertutup je ada je yg berlari masuk.masuk je kali ke 5,tetiba je mamat yang mula2 masuk dlm lift tadi berjalan keluar dr lift dengan muka yg agak bengang.semua org berpandangan sesama sendiri dan buat muka tidak bersalah.lps je mamat tu kuar,lift tu dapat menutup pintu dengan tenang.hehe



Sunday, November 8, 2009

Diari usrah 1

pada khamis yg lepas,diadakan usrah di prayer hall warwick.aku tidak ketinggalan mengikuti usrah ini.usrah ini disampaikan oleh abg jo,seorang postgrad dan dihadiri oleh lbh kurang 10 org undergrad.

antara yang dibincangkan ialah apakah faktor yang menyebabkan Islam tidak boleh dipraktikkan dengan sepenuhnya.antara faktornya ialah Islam pada zaman sekarang sedang berada diatas padang orang lain.maknanya Islam sekarang berkembang dlm sistem bkn Islam.antara contoh sistem yang diamaksudkan ialah seperti sistem perundangan, politik dan ekonomi.sistem demokrasi misalnya yang diamalkan di kebanyakkan negara berkiblatkan kepada sistem demokrasi barat sebenarnya tidak sesuai untuk diamalkan di negara2 yang tidak maju atau kurang membangun disebabkan faktor taraf kehidupan rakyat di negara2 berkenaan jauh berbeza.di sinilah Allah telah menyediakan manusia dengan sistem politik yang sempurna dan universal,sesuai untuk diamalkan oleh semua lapisan masyarakat.

Ini menunjukkan bahawa sistem yang dicipta oleh manusia dengan berpandukan akal semata-mata tidak mampu untuk menghadapi keadaan mencabar dan tidak menentu.lihat sahajalah apa yang terjadi kpd sistem ekonomi kapitalis yang selama ini diagung-agungkan,kini rebah.dahulu mereka mengatakan untuk mendapatkan ekonomi yang effisien,segala urusan haruslah diletakkan sepenuhnya di bawah pengaruh pasaran tanpa campurtangan dr kerajaan,namun segalanya membuktikan sebaliknya.inilah kelemahan sistem rekaan manusia yang berpandukan kepada hanya kepada akal.

ramai org mempersoalkan bagaimana untuk menjadikan sistem pendidikan sebuah sistem yang mampu membentuk individu yang seimbang.tapi malangnya kita sentiasa menumpukan perhatian utk mengubah sistem pendidikan itu melalui kurikulum (kandungan atau silibus pengajaran dan pembelajaran di sekolah).sebenarnya untuk menjadikan sistem pendidikan itu berkualiti,tiga elemen penting harus diambil kira iaitu guru,kurikulum dan suasana.seorang guru haruslah seorang yang dpt memberikan contoh yang baik kepada pelajarnya selain dr mempunyai ilmu pengetahuan yg luas dan menyampaikan kerana Allah s.w.t.kurikulum pula harus mencantumkan kembali elemen ilmu duniawi dan ilmu akhirat manakala suasana pula haruslah mempunyai biah solehah.

lps tu ada soalan dr ahli usrah mengenai maratib amal (diri,keluarga,masyarakat,kerajaan,negara,khilafah dan memimpin alam).adakah usaha membawa kebaikan Islam dalam kehidupan haruslah melalui maratib amal itu secara bertertib yakni dr diri kpd keluarga kpd masyarakat dan seterusnya.jawab naqib,mmg maratib amal itu seperti tangga.step by step.tapi ada antara elemen dlm maratib amal itu boleh bergerak secara selari.contohnya seperti diri dan masyarakat.dalam usaha memperbaiki diri,kita juga haruslah pada masa yg sama berusaha untuk amar makruf nahi munkar.begitu juga dengan sebuah negara Islam.Ianya agak mustahil jika kita menuggu sehingga semua org menjadi baik,barulah kita berusaha untuk membentuk sebuah negara Islam.oleh itu elemen2 itu haruslah bergerak secara selari.

ini saje lah sedikit perkongsian dr usrah kat warwick ni.InsyaAllah akan diupdate lagi kalau diberikan sedikit kelapangan.

Monday, November 2, 2009

perjalananku

tadi lepas je charity dinner n solat Isyak,aku ngan po terus menuju ke bus stand utk pulang ke rumah.tengok2 ramai lak org tunggu bas ni.kebanyakkan mcm nak gi party kat town.pelik gak sebab selalu hari isnin mcm ni,diaorang parti kat uni je,kat top banana.so aku ngan po bercadang nak naik je bas yg dtg lps bas yg bawak bdk2 parti tu.kami bercadang nak tunggu kat bus stand library.tak ramai sgt tunggu kat situ.sampai je bas,mmg betul la tak penuh lagi.tapi tu utk sementara je.sampai je bas tu kat stand seterusnya,ramai giler kot bdk2 yg nak ke parti naik.oh tidak.

mmg dah agak dah,kalau bdk2 parti ni mmg bisinglah.dah la bau arak.sepanjang perjalanan ke coventry tu,mmg diaorang tak henti2 buat bising.menyanyi lagu sepanjang jalan.apa yang diaorang carutkan pun aku tak tahu.ada yg main2 tekan loceng bas,tapi pemandu tu buat tak tahu je.tak berenti pun.dah tahu kot perangai bdk2 ni camna.bas hanya berenti kat tempat2 yg biasanya student akan berenti.sampai je kat bus stand earlsdon tu,aku n po bercadang utk tidak turun sebab tangga ke bawah (bas 2 tingkat) sudah penuh ngan bdk2 parti tu.kitaorang bercadang ke coventry dulu,baru patah balik ke earlsdon.sampai je kat coventry,semua bdk2 parti tu turun,ada la sorang mamat cina ni,tetiba je dtg dr belakang dan ckp
'ohhh poor you guys.sorry for ur worst journey'
ye la tu.pastu ada lak sorang mamat salleh,nak2 turun bas tu sempat lagi mencarut
'who the fuck are they?' aku tahu mamat tu tanya pasal aku n po.ye lah sepanjang perjalanan, kami tunduk dan senyap je.tak ckp apa2.so mcm pelik la skit.

kat stesen bas coventry tu,kami bercadang nak ambik bas no 32C.ni kali pertama aku naik bas lain selain bas 12 utk balik ke umah.satu pengalaman baru.semuanya kelihatan normal sampailah kat satu bus stand.lps menurunkan penumpang kat situ,tetiba je pemandu bas menjerit sesuatu.semua org pelik.pastu bas tu tak bergerak.kali kedua barulah dengar.rupanya pemandu tu mintak sorang penumpang padamkan lagu yang dia pasang kuat2.tapi penumpang tu berdegil.dia ckp takde pun dlm peraturan takleh pasang lagu kuat2 dlm bas.pemandu tu lak ckp,kalau ianya mengganggu konsentrasi pemandu,ia adalah satu kesalahan.so minah tu terpaksa padamkan lagu tu sebab pemandu tu mcm tak nak gerakkan bas kalau tak padamkan lagu.tapi lps tu mmg berbuih la mulut minah tu dengan carut-carutan.tapi kekadang betul gak.annoying kan kalau org pasang lagu kuat2.mcm dia sorang je ada MP3,mcm dia sorang je ada iPod.guna earphone sudeh.yg tu ko nak pasang sampai rabak gegendang telinga pun,org tak kisah.

tu lah serba sedikit kisah perjalanan aku balik ke umah.mcm2 hal dunia ni kan.dalam masa sejam pun dah mcm2 pengalaman yg kita dapat.dan pengalaman itu amatlah berharga walaupun kekadang pahit.

Saturday, October 17, 2009

Subway Halal?at last


Hari ni kitaorang,ahli2 umah 26 (kecuali iwan,termasuk syauqi -extra housemate) telah ke coventry untuk membuat beberapa urusan penting.po nak beli beg galas,najib nak ambik brg kat argos,aku lak nak beli ayam utk stok umah kat coventry market.lps beli ayam,aku n po terus ke argos sebab nak cari beg galas utk po.tgh belek2 katalog argos tu,tetiba je khairul sampai ngan syauqi.diaorang ckp ada berita gembira,ada subway kat coventry yang halal (kat cov ni ada lbh kurang 4 subway)

mula2 aku tak percaya gak la sebab selama ni tak tahu pun yang coventry ni ada subway yang halal.pastu syauqi ckp mlm ni nak gi makan kat subway tu.so mmg aku percayalah.aku mmg gembira gile lah sebab aku mmg suka gile ngan makanan kat subway ni.kalau aku ke london,waima singgah sekalipun,aku akan ke Bayswater utk beli makanan kat subway.even kadang2 kalau ada je org yg ke birmingham,aku akan minta dibelikan makanan kat situ.

so mlm ni,sekali lagi aku,po,khairul n syauqi sekali lagi ke coventry utk bukak puasa kat sana sempena penemuan subway halal (kitaorang puasa 6,tak cukup lagi.hehe).mmg puas hati la sebab dah lama tak mkn kat subway.rupa-rupanya mmg banyak kedai halal kat coventry ni.cuma masih belum dijumpai.mcm baru ni,baru je jumpa 2 kedai pizza n kebab dekat ngan umah kitaorang.syukur Alhamdulillah sebab walaupun kat negara yg majoriti bkn penduduk Islam,tapi still boleh mencari makanan yang halal.

Friday, June 19, 2009

suram

hmmm...dah berapa lama aku tak coretkan apa2 kat blog ni.sejak habis exam ni.ada yg tanya bila nak update.aku just ckp InsyaAllah tak lama lagi ada la artikel baru.tapi sampai ke saat ini, ini adalah artikel pertama sejak aku habis exam.kalau kat Malaysia nanti,lagi lah tak menulis kot sebab kat umah aku mana ada internet.kampung aku tu sendiri, line internet pun takde kot. ye lah, kampung aku tu mana la ada org ada komputer. ni kalau aku balik,maknanya hanya umah aku dan umah penghulu je yg ada komputer. tapi tak tahu lah. balik2 ni semua dah ada komputer kan. zaman berubah,begitu juga kita manusia.

kalau dulu kita tengok org tu tak pakai tudung,sekarang dah pakai.siap tudung labuh lagi, ada juga sebaliknya.kalau dulu dia ketua samseng,tapi sekarang dia lah imam besar kat masjid kat tempat kita.begitulah kita manusia,sentiasa berubah samada daripada baik ke jahat mahupun sebaliknya. sebab itulah kita sentiasa berdoa agar Allah sentiasa memelihara iman dan juga supaya mengekalkan hati kita pada kebaikan.syaitan itu sentiasa memerhatikan kita seperti seekor harimau yg kelaparan.jika kita nampak lemah sahaja,syaitan akan terus menerkam.

berbalik kepada mengapa aku sudah lama tidak menulis,aku sebenarnya sedang memikirkan sesuatu. entahlah tetiba je aku dapat masalah ni.kita tak boleh jangka apa masalah yg akan kita hadapi.tapi entahlah mungkin masalah ni aku jugak yg cari.tapi takpe. InsyaAllah dengan bantuan daripada Allah yg maha mengetahui dan maha penyayang yang sentiasa memberikan apa yg terbaik kepada hamba-Nya, masalah ini akan dapat diselesaikan. InsyaAllah.

Thursday, May 21, 2009

Matematik.....

jika iman itu membentuk satu first order differential equation,
biarlah complementary part-nya adalah negatif,
dan paricular partnya adalah positif,
agar graf keimananku nanti,
semakin lama ,semakin positif dan bergerak jauh dari angka kosong

jika beza keimananku antara hari ini dan semalam,
dapat diletak dlm satu ruang matrik,
biarlah angka2 perbezaan dlm ruang ini besar dan positif nilainya
agar biar Gaussian elimination sekalipun bertindak keatas matrik imanku ini,
namun untuk mengurangkan jumlahnya,
tentu sekali susah.

jika imanku ini dapat ditafsir dengan production function,
biarlah function ini adalah increasing return to scale,
agar walau secupak sekalipun ilmu yg kudpt,
namun segantang imanku akan bertambah.

namun,
turun naiknya iman itu,
bergantung kepada diriku jua,
hanya usaha dpt kulakukan,
hanya doa dpt kupanjatkan.

(yg sedang penat memahami kerenah matematik di saat ini,terasa diri ingin mengarut)

Friday, May 15, 2009

Kesabaran syaitan

khutbah Jumaat tadi berkisar mengenai akidah.aku tertarik dengan satu bahagian yg menceritakan betapa sabarnya syaitan dlm melakukan kerja2 goda-menggoda ni. diceritakan bahawa syaitan itu sanggup menunggu seberapa lama yg mungkin saat2 iman kita lemah. bila kita meninggalkan Al-Quran, solat dan ibadah2 lain,saat itulah dia akan menghasut kita.

ada juga diceritakan sejarah penyembahan berhala.dulu semua manusia menyembah Allah yg satu. Alhamdulillah dlm kalangan mereka ada org soleh yg membimbing mereka jika mereka terpesong dari landasan. selepas kematian org soleh itu,syaitan memulakan kerjanya sedikit demi sedikit. dia mula menghasut manusia supaya dibina patung sebagai peringatan kepada org soleh yg telah mati.dia tidak menyuruh org2 ini menyembah patung itu,sekadar sebuah binaan.

syaitan menunggu lagi selama lbh kurang 50 thn.pada masa ini,syaitan mula menyuruh manusia berjalan keliling patung sebagai satu ritual memperingati perjuangan org soleh itu.manusia diyakinkan bahawa perbuatan itu tidak salah kerana mereka masih menyembah Allah. syaitan menunggu lagi untuk satu tempoh masa yg lama.selepas itu,manusia dihasut supaya menyembah patung2 ini sebagai perantaraan antara mereka dgn Allah. lama-kelamaan amalan ini semakin berkembang dan mulalah penyembahan berhala.

daripada kisah ini,kita dapat lihat betapa sabar dan liciknya syaitan itu menjalankan tugas-tugas jahatnya.sanggup menunggu berpuluh tahun lamanya semata-mata nak sesatkan manusia. penah dengar tak alasan mcm 'alah aku bkn buat apa2 pun.ckp2 je' 'alah sikit je aku ambik,bkn byk pun'.ini adalah antara alasan kita kalau kita diberi nasihat untuk berhenti melakukan sesuatu dosa atau hampir melakukan dosa.mungkin kita lupa atau tidak tahu.syaitan itu hidup lbh lama daripada kita.dan sepanjang hidupnya,kejenya sehari2 adalah menghasut keturunan Adam.jadi dia lbh byk pengalaman dlm keje dia.byk strategi yg boleh digunakan.syaitan lbh mengetahui lubang2 dosa lbh drpd kita.bila2 masa saje kita boleh terjerumus ke dlm lubang2 dosa ni.

jadi,jgnlah kita terlalu yakin dengan keimanan kita.kononnya kita yakin bahawa kita tidak akan terjerumus ke dalam dosa akibat perbuatan yang kita lakukan.ketahuilah syaitan itu sentiasa memerhatikan kita.dan dia adalah penggoda professional.

Saturday, May 9, 2009

Rindu seorang ibu

semalam ada chat dgn sorang kawan.dia ckp dia tak tahu kenape mak dia tak penah sedih setiap kali dia nak berpisah dengan kwn aku ni.aku pun dulu rasa mcm tu jugak.sebab setiap kali aku masuk ke sekolah asrama ke,pegi blaja jauh ke,mak aku tak penah sedih.sentiasa tersenyum setiap kali berpisah.

tapi semuanya berubah selepas akak aku ceritakan sesuatu.tu pun dlm beberapa bln sebelum aku fly ke sini.akak aku ckp, dulu masa aku form 1, dlm tempoh seminggu aku kat kolej ilmu kat Kuantan, mak aku tak berselera makan. terutamanya bila nak makan kuih kegemaran aku,cucur. setiap kali nak suapkan makanan,mak aku akan ckp 'hmmm...mcm manalah anak aku kat pahang tu,mkn ke dia,sihat ke dia' sampai ayah aku tegur sebab ayah aku ckp aku pegi utk belaja.tak elok sedih sgt.

mak aku ckp,dia takleh tunjuk sgt dia sedih masa nak setiap kali nak hantar aku atau adik-beradik aku belajar.nanti kitaorang tak selesa utk belajar.sebab tu lah setiap kali berpisah,mak aku akan sentiasa tersenyum.senyum utk menutup kesedihan.bagi dia,biarla dia sorang yg merasakan kesedihan sebuah perpisahan itu.

so,mcm tulah ibu kita kan?sentiasa berkorban apa sahaja untuk anak2nya.walaupun perasaannya sendiri.so,sempena hari ibu ni,aku nak ucapkan selamat hari terutama kepada ibu aku yg selama ini sudah byk berkorban.kepada sesiapa yg blom lagi call ibu masing2 tu,boleh la call dan ucapkan terima kasih kepada dia sempena hari ibu ni.

(aku yg mengantuk ketika menatap nota world economy:history and theory)

Tuesday, May 5, 2009

Takpelah kalau mcm tu....

sekarang kul 3.57 pagi.jaga sekejap.mata tak lelap lagi.mungkin sebab dah tido dari kul 10 sampai kul 12.30 mlm tadi kot.bukak facebook jap.sebelum ni aku dah letak comment dari kat status kwn aku yg bertanyakan tentang satu program yg aku hadiri bersama rakan tajaanku yg lain.hmm.. ada notification yg someone also comment status kwn aku gak.so bukak la.nampaknya kwn2 satu tajaanku sudah response kat status kwn aku tu.semua lbh kurang mcm aku je.response yg kurang baik utk program tu.

tetiba ada satu komen,bkn dari kwn aku,tapi dari seseorang yg aku kenali jugak.dia mcm counter balik la comment aku.ok,takpe lah.aku menghormati pandangan org lain.walaupun aku rasa tindakannya agak kurang menghormati pandangan org lain.tapi mungkin maksudnya utk menasihati aku jgk sebab gagal menghayati maksud sebenar program tu.tapi percayalah aku hanya memberikan pendapat bukannya bermaksud utk menghalang niat kwn aku utk menyertai program tu.tidak pernah terlintas walau sekilas sekali pun di hati ini.dan aku tahu rakan sama tajaan dgnku juga bermaksud demikian.

tapi apa yg paling aku takleh terima bila dia buat ayat "tanya la org2 yg reliable" Ya Allah, tersentap aku.sampai ayat ni mmg hati aku terasa tersentuh bkn sedikit,tapi byk.ye lah aku sedar aku ni sape.tak reliable.bkn bdk surau mcm org lain, bkn mereka yg berjuang bermati-matian di jln Allah,bkn lah seorang yg memakai ketayap putih sambil menyampaikan tazkirah,bkn seorang yg berilmu,bkn lah seorang yg boleh dipercayai kata-katanya.tp tlg lah jgn senang hati nak label2 org sesuka hati.tak elok rasanya kita merasakan diri kita lbh hebat daripada org lain.

mungkin sikap merasakan diri lbh hebat inilah yg menyebabkan ukhwah sukar terjalin.ngko tak setaraf ngan kitaorang,so ko tak layak campur tangan dlm hal ni.lbh kurang cam tu lah kot.tapi harus diingat,sehebat mana pun kita,sekuat mana pun kita,ada org yg lebih hebat dan kuat daripada kita.

tapi mungkin aku terlalu emosional dlm hal ni.mungkin org yg beri komen tu,menaip sambil mata mengantuk sampai tak baca balik apa yg ditulisnya.sama ada frasa ayat tu betul dari segi struktur dan paling penting dari segi moral bahasa yg digunakan.dan kalau ini lah silapnya,aku menasihati diri sendiri dan kwn2 aku,supaya sebelum mengatakan atau menaip sesuatu,fikirkan dulu bahasa yg kita gunakan sama ada boleh membuat org marah atau tidak.kalau pemberi komen ini betul2 maksudkan apa yg ditulisnya, "tanya la org2 yg reliable",aku juga menasihatkan diri ini dan kwn2 aku yg lain,dan juga pembaca blog ini,agar jgn memperkecilkan org lain.

(mungkin aku patut menenangkan hati ini)

Friday, May 1, 2009

cinta

kekadang terasa nak jugak bercinta ni.kata org couple.sapa yg takde niat camtu kan?kwn2 ada gak yg tanya.ko ni takde awek ke?jgn tipu.org pandai mcm ko ni takkan takde kot.mmg lah aku nak.tapi aku rasa biarlah aku buat dalam cara yg agak berlainan daripada kebiasaan.couple selepas kawin.sudah lama aku simpan niat begini.bkn apa,aku ada gak dengar ceramah2 pasal cinta.ustaz kata takde istilah couple sebelum kawin dlm Islam.kepada yg baca post ni,yg dah couple,jgn anggap aku kata apa yg korang buat salah.mungkin korang ada pendirian masing2.ni hanyalah pendirian aku.

mungkin ada yg akan ckp,alah nak cover diri tak laku lah tu,pastu nak ckp tak nak couple.haha.mmg lah diri aku ni bkn ada sesiapa yg berminat pun.tapi kalau lah ada pompuan yg meminta utk couple dengan aku (maksud aku sebelum kawin) InsyaAllah aku akan tolak dengan baik.mungkin ada gak yg akan kata,ko ni tak normal la.nak kawin tapi tak kenal ngan pompuan tu. takpelah mungkin aku tak normal dlm pandangan manusia zaman moden yg lbh selesa untuk bercinta bertahun-tahun sebelum kawin.tak salah kan jadi abnormal?

tapi tak betul lah kalau kata aku akan kawin dgn org yg aku tak kenal langsung.cuma mungkin kenal dengan cara lain.bkn dengan cara kebiasaan.dating seminggu sekali,keluar mkn sama2,pegi kelas sama2.kan dlm Islam tu ada cara nak kenal seseorang.tanyalah kawan rapatnya ke, sesi ta'aruf yg terkawal.lps tu, Allah tu kan Maha mengetahui.solat hajat meminta petunjuk-Nya,solat istikharah dlm membuat pilihan,mungkin lbh byk membantu.dan mungkin ada yg meragui niat aku.eleh ko ni ckp je berapi.ko tengok lah nanti,bila ko suka kat seseorang tu,ko akan couple gak.kekadang aku tak nafikan.mmg aku meragui niat aku sendiri.mungkin nanti aku tidak akan dapat menahan diri ini.tapi aku berharap agar Allah akan sentiasa membantu aku dlm menyempurnakan niat ni.InsyaAllah.

(yg merasakan dirinya agak poyo semasa menulis post ini)

Saturday, April 25, 2009

Pulanglah

video

dah tengok video kat atas tu?betul kan hati ibu tu terlalu sensitif.kekadang ibu kita tak ckp pun yg kita menyakitkan hati dia.sebab kekadang dia tak nak kita sedih.kekadang benda yg kecik sekalipun mcm lama tak call,kekadang boleh melukakan hati seorang ibu.

buat kwn2 yg kat uk ni,kat malaysia ke,kat mana2 je lah,ada ke yg berhajat tak nak balik masa cuti ni?nak2 yg kat uk ni.dah nak cuti summer kan?mungkin ada yg berhajat tak nak balik malaysia sebab nak keje.ye lah gaji kan agak mahal kat uk.mungkin kalau kita call mak kita ckp yg kita tak nak balik,dia mcm tak kisah.tapi siapa tahu jauh di sudut hati dia,sebenarnya dia terasa hati ngan kita.ye lah tengok anak org lain boleh je balik bila cuti,anak dia je yg tak balik. kita tak nak kan jadi anak yg derhaka.

mungkin ada gak yg lama dah tak call mak.mungkin dah berbulan2.call lah dia.kat uk ni (tempat lain tak tahu) murah je nak call malaysia tu.Nomi,Lebara antara sim card yg murah utk call malaysia.5p je seminit.kalau nak murah lagi,guna lah skype.

so,marilah kita jadi anak yang soleh.InsyaAllah.

Friday, April 24, 2009

Definisi sabar?

haih tgh bengang sebenarnya ngan mamat depan bilik aku ni.tgh2 nak concentrate,tetiba je pasang lagu kuat.kekadang tak paham kenape la org suka pasang lagu kuat2.padahal nak dengar sorang2 je.telinga anda pekak kah?atau najis telinga anda banyak sgt ke?dlm situasi hati sedang mengalami pemanasan global ni,update la skit status kat facebook
'sesapa yg ada speaker gedabak pinjamkan aku jap boleh?aku nak pasang dlm bilik aku.dia
ingat dia sorang je boleh pasang lagu kuat2?'
mcm tu lah bunyi ayat aku.

tak sampai sejam,aku dah dpt beberapa comment dari sahabatku memberi sedikit nasihat.tima kasih lah ye.ni lah sahabat2 yg baik.yg saling ingat-mengingati.tima kasih byk2 kerana mengingatkan.mostly mintak aku bersabar.tapi ada satu comment yg buat aku berfikir sejenak.dia memberi cadangan supaya aku ckp kat mamat tu yg aku tak suka bising2.sabar tak dapat menyelesaikan segala-galanya,tambahnya lagi.mungkin betul kata kwn aku ni.

cuba kita fikir balik.adakah kita bersabar kene pada tempatnya?mcm dlm situasi aku ni,kalau aku bersabar sahaja-duduk diam2 dlm bilik-adakah masalah aku akan selesai ?mungkin tidak.dan adakah jika aku memilih untuk melaporkan kekacauan yg sedang berlaku dalam flat aku ni kepada pihak uni merupakan satu tindakan yg tidak sabar?adakah seorang guru yg memarahi anak muridnya kerana sifat degil pelajar tersebut boleh dikatakan sebagai satu tindakan yg tidak sabar?walaupun itu sahaja jalan yg terbaik.jadi,apakah definisi sebenar sabar?

bagi aku,mungkin sabar itu merupakan salah satu langkah untuk menyelesaikan sesuatu masalah dan ia bukanlah satu jawapan mutlak kepada sesuatu masalah.maksud aku dlm proses untuk menyelesaikan sesuatu masalah,kita harus bersabar utk mencari jawapan kepada masalah yg menimpa.utk bersandar hanya kepada kesabaran sahaja dlm semua masalah atau ujian Allah,bukanlah satu jalan yg terbaik.

Thursday, April 23, 2009

?

aku yang merana........

Monday, April 20, 2009

apa yg aku nk karutkan ni?

penah tak korang dengar ada sesapa yg mempersoalkan tentang hukum2 Allah s.w.t telah tetapkan ni?penah kan?ada la satu persatuan kat Malaysia ni,dengar kata membela nasib wanita.tapi aku rasa mcm lebih membela kepentingan diri sendiri.penah satu ketika persatuan ni cuba memujuk kerajaan untuk mengharamkan poligami.eh suka2 hati dia je nak haram2 kan benda tu.padahal benda tu kan halal.benda tu tak salah.cuma org tu yg salah.ye lah,dah nak kawin lbh dari satu tu,pandai2 lah adil kan.

ada lak dia soalkan.kenape takde keadilan antara lelaki ngan pompuan.contohnya lelaki boleh kawin 4 tapi tidak pompuan.aku rasa dia bkn ckp pasal adil kat sini.tapi sama rata.adil dan sama rata lain ye adik2.adil tak semestinya sama rata dan sama rata tak semestinya adil.cuba bayangkan situasi ni.encik dzull ada 2 orang anak.sorang laki dan sorang pompuan.dia bercadang untuk membelikan setiap anaknya satu hadiah.selepas dibuat cost and benefit analysis,entah apa yg menghasut pikiran encik dzull,dia telah membelikan setiap anaknya sehelai tudung.setelah dibuka anak pompuannya begitu gembira tetapi anak lelakinya begitu sedih.dalam situasi ni kemungkinan encik dzull utk mendapat satu tempeleng dari isterinya terlalu tinggi.kat sini kita lihat,sama rata tetapi tidak adil.begitu juga penetapan hukum ke atas lelaki dan pompuan.Allah itu pencipta.dia maha mengenali setiap ciptaannya.jadi setiap hukum yg ditetapkan adalah sgt adil dan sesuai dengan setiap ciptaannya.

ada lak kes yg geng2 persatuan ni nak tafsir Al-Quran sendiri sebab hujahnya,Al-Quran untuk semua.bila diaorang tafsir mmg haru-biru lah.ye lah nak tafsir Quran ni susah.kene ada ilmu yg cukup.bkn mcm tafsir cite harry potter ke dalam bahasa melayu.contohnya mcm ni lah,sorang pakar biologi,tetiba je nak meramal situasi dlm pasaran saham sebab dia ckp pasaran saham adalah hak milik setiap insan.sudahnya,ayat mcm ni lah yg mungkin akan kuar.setelah diperhatikan organel2 dlm pasaran saham seperti syarikat MAXIS,syarikat Air Asia,saya rasa akan berlaku peningkatan yg mendadak dlm harga saham2 organel2 yg lain.tapi,kenaikan ini dihadkan oleh satu membran separa telap,membran plasma.aku rasa menangis pakar2 saham yg lain terharu mendengar 'ketepatan' ramalan ini.

hmmm...mcm tu lah situasinya,kalau kita anggap diri kita ni lbh pandai drpd Allah s.w.t.lebih tahu drpd Dia.padahal sapalah kita ni kalau nak dibandingkan dengan besarnya ciptaan-Nya. Ilmu kita ni terlalu cetek.kalau nak dibandingkan,ilmu Allah itu seluas lautan,ilmu kita pula setitis daripadanya.MasyaAllah.tapi akhirnya kita nak mengaku yg kita lbh tahu.apakah?

(mungkin contoh2 yg aku berikan tu terlalu mengarut,sebab sekarang ni otak tgh berserabut,sorry.)

Sunday, April 19, 2009

Exam


aku rasa ni merupakan post aku yg terakhir sebelum aku masuk ke zon exam.pasni,mungkin blog ni takkan ada update baru selama lbh kurang sebulan.kalau update pun mungkin dlm 1 atau 2 post je.sorry ye.exam tinggal sebulan lagi ni.study still tunggang-langgang.ish apa nak jadi ni.

ingat lagi masa kat kyuem dulu.sebulan mcm ni,mulalah nak pecut study.kalau pecutan tu berjaya takpe.kalau tak camna?sapa nak jawab.kat ky dulu,tempat yg plg best bagi aku nak study ialah kat bilik tv.bkn sebab boleh tengok tv (kekadang tu menjadi sebab gak.hehe),tp sebab bilik tu luas dan air-cond dia lbh sejuk berbanding ngan chalet aku.kalau kat uk ni byk tempat camni.kuar pegi mana2 padang atau kawasan lapang,study.lbh luas dan 'air-cond'nya lbh sejuk.tapi sanggup ke?tapi satu je lah study last minute ni.letih dan memerlukan daya tahan yg tinggi.tudiah.

mcm kat ky dulu,bila nak sebulan exam tu,bilik dan katil aku bkn lagi menjadi tempat tido. sebaliknya,aku lebih rela tido kat common room,atas kerusi.kwn2 aku pelik mcm mana aku boleh tido atas kerusi?selesa ke?kalau aku jawab selesa mmg pelik lah kan?sbnrnya mmg tak selesa.tapi tu lah tujuannya.bila tak selesa,aku akan bgn awal.boleh sambung study skit2.dan Alhamdulillah,aku takde lak sakit2 tengkuk atau belakang sebab tido tak betul.kat sini pun aku rasa aku nak buat benda yg sama lah.no pain no gain kan?

kwn2 lak mcm aku lah.stay up sampai lewat mlm study.kekadang kalau ngantuk,pegi cafe beli makanan skit2,air ke.tak pun ngan phone order burger kalau malas nak jln ke cafe.hmm..kenangan lama masa nak A-level kan?anyway,ni jadual final exam aku,khairul ngan hazim (geng pure economics).saje letak kat sini.kalau2 korang nak wish good luck ke apa,nak tlg doakan ke (tima kasih).hehe.mcm poyo skit.
  • Mathematical Techniques B (29 May)
  • Statistical techniques B (2 June)
  • The World Economy : History and Theory (6 June)
  • Microeconomics 1 (8 June)
  • Macroeconomics (9 June)
  • Foundation for Accounting and Finance (10 June)

Thursday, April 16, 2009

habis la

tgh2 check blog tadi,maklumlah blog aku dah upgrade skit skrg,ada live traffic feed.walaupun agak ketinggalan dalam meletak benda ni kat blog,tp sekurang-kurangnya majulah skit kan.aku terperasan satu benda.ada 2 pengunjung dari madrid.eh takkan jauh sgt dtgnya pengunjung blog aku ni.famous sgt ke blog ni?mungkin tidak sama skali.lagipun aku takde kwn kat madrid.pastu aku terperasan satu benda lagi yg pelik.kedua2 pengunjung dari madrid arrive kat satu artikel yg sama iaitu artikel bertajuk tutorku....(http://chi88.blogspot.com/2008/11/tutorku.html).aku check balik artikel tu.baru aku perasan kat dalam artikel tu,aku ada letakkan nama tutor aku. (korang cari sendiri lah ye nama dia dlm artikel tu,aku takut dah nak tulis).aku membuat andaian bahawa kedua2 pengunjung ni search nama tutor aku dan terjumpa artikel ni.sama ada tutor aku sendiri (dah takde keje ke nak search2 nama sendiri ni?) atau pun org lain.

aku try google nama tutor aku.dan aku rasa sangkaan aku tu agak betul.sebab bila aku google je,bukak page kedua,tertera nama blog aku.oh tidak.habis la aku.dah la nama blog aku ni crap.kalaulah tutor aku tu buat andaian bahawa aku tulis benda mengarut pasal dia,mmg takde maaf bagimu la kot.pastu markah assignment micro aku pun tetiba je dia rendahkan.mintak2 la
jgn mcm tu.tapi dia tahu ke sapa penulis blog ni?students dia agak ramai.so setiap org ada kemungkinan nak buat artikel ni.so lega lah skit.nasib baik bukan tutor statistical technique.kalau tak,harus dia buat analisis statistik nak tahu sapa penulis blog.hehe.tapi takpelah,kalau dia tanya aku pasal artikel ni,aku boleh jawab.aku bkn kutuk dia pun.lagi pun sepanjang belajar ngan dia,aku takde masalah dlm kelas dia.kehadiran pun penuh.

Tuesday, April 14, 2009

Teringat zaman dulu2

tgh2 pagi buta ni,tgh2 mata mengantuk ni,teringat lak kisah2 zaman aku kecik2 dulu.nostalgik habis
  1. masa aku kecik2 dulu,kat kampung aku,takde pun sesapa pun yg ada komputer,apatah lagi laptop ataupun net book.yg ada hanya tok penghulu je.kitaorang tengok komputer dlm buku je,nak guna tak tahu.ingat lagi,masa aku darjah 5,aku dan kwn aku ditugaskan utk buat pengumuman harian dari dlm bilik audio.dlm bilik tu ada sebijik komputer.masa tu komputer tu tgh tunjuk screen saver,aku pun gatal tgn lah nak tekan satu butang kat keyboard tu.tetiba je screen komputer tu tukar bankground (ye lah,kan komputer bila dlm screen saver,bila kita sentuh apa2 butang,dia akan kembali ke standby screen).cuak aku dan kwn aku masa tu.kami terus keluar dari bilik audio tu dlm keadaan cuak.hehe
  2. ingat tak kereta lumba mini yg guna enjin tamiya la,apa la alah pengaruh cite Dash Yankuro tu.masa aku kecik2 dulu,mmg famous keta tu.boleh kata setiap kwn aku ada satu. super emperor la,black spider la,mcm2 lah.selalu gak mintak ngan mak aku nak beli satu keta tu.tapi mak aku tak bagi.mak aku ckp membazir duit.aku sbnrnya,nak beli keta tu bkn nak main sgt pun.aku nak pasang je.kan keta tu kene pasang sendiri.lps tu,aku dpt idea.kalau kwn aku beli keta baru je,aku tawarkan diri nak tlg pasangkan.free of charge.sudahnya,ramailah yg mintak aku pasangkan.
  3. penah main mercun?mesti penah kan.aku mmg minat gile lah main mercun dulu (even skrg pun.haha).kalau dekat nak raya tu,aku akan pastikan aku ada mercun untuk dipasang masa mlm raya.mmg meriah la.BOOM! sana,BOOM! sini.bertanding mercun sapa yg plg kuat bunyi.biasa yg plg kuat mercun botol lah.paling tak leh blah,ada yg main atas kubur. apakah?tp aku tak join la.kalau nak rasa badan tu berbintat kene pukul ngan mak aku,cubalah join.hehe.penah skali tu,aku ngan sepupu aku main mercun roket.mercun yg naik keatas mcm roket tu kalau pasang.kitaorang pasang mercun tu.bila naik je,mercun tu tersalah sasaran,masuk dlm bilik air jiran aku (bilik air kampung,biasa la,berlubang kat atas).masa tu dia tengah mandi.lps tu berbunyi 'BOOM!',serentak dgn itu,terdengarlah teriakan 'woi!nate mano main mercun sapa masok bilik air ni?' kami bergegas meniggalkan tempat kejadian tanpa meninggalkan sebarang bukti.haha
  4. kalau bab main,mmg aku minat.mcm2 permainan kitaorang main.galah panjang,rounders,main sorok2,konda-kondi,mcm2 lagi lah.disebabkan kami ni belum mempunyai pendapatan tetap,maka segala peralatan adalah buatan sendiri.kalau main rounders tu,kayu kitaorang guna kayu yg berat gile,mcm serpihan kecik kayu balak tu.pastu bola lak,kitaorang guna buah limau muda yg diambil dari kebun limau mak kwn aku.limau tu 5 kali ganda lebih berat daripada bola tenis tu.kat kampung ada bertanding gak.selalunya dgn kampung sebelah.selalunya kalau rounders,kitaorang menang lah sebab kitaorang selalu main pakai limau muda sebagai bola.bila main ngan kampung sebelah, diaorang provide bola tenis (lbh ringan dr limau) pastu kayu lak lbh ringan.sudahnya, bila time kitaorang pukul je,bola tu pegi ntah ke mana.jauh sgt.haha
  5. kalau mengaji Quran lak,dlm kampung aku,ada sorang je yg bukak kelas Quran.percuma. kalau tak lancar baca,kene rotan.sekali tak kena,PAP! kene kat peha.mak bapak kitaorang dulu sporting.siap pesan lagi suruh rotan kalau tak tahu mengaji selagi tak melampau la. paling best skali,kalau ada yg tamat Quran atau yg naik ke Quran besar la.boleh mkn pulut kuning.mcm adatlah.sapa yg tamat atau naik Quran besar,dia akan buat pulut kuning ngan ayam panggang.masa tu,muka2 yg sebulan sekali dtg mengaji pun dtg ari mkn pulut tu.aish.
tu lah antara kisah2 kampung masa aku kecik2 dulu.tapi zaman dah berubah kan.skrg ni aku tengok bdk kampung aku dah takde dah main mcm aku main dulu.ada yg dah ada handset sendiri dah pun.bosan2 pegi main cyber cafe.ada yg pegi dating,ambik awek dari kelas tambahan la.haih mcm2.maju dah skrg bdk2 kampung aku.

Monday, April 13, 2009

tetamu

cuti easter ni ramai lak tetamu yg dtg warwick.Alhamdulillah dpt lah berjumpa semula ngan kwn2 yg agak lama dah tak jumpa (tk sampai setahun kot.hehe).kami lah,sebagai tuan rumah,melayan tetamu2 yg dtg.harap2 korang puas hati ye dgn layanan kami.itu sahaja yg kami termampu.tima kasih gak la sebab sudi dtg ke warwick ni.

hmmm...sebut pasal melayan tetamu ni,masa kat turki dulu,kami telah dibawa oleh seorang hartawan turki ke 2 buah sekolah untuk kami melihat2 sekolah2 tersebut.sekolah ini menyediakan pendidikan kepada pemuda2 turki secara percuma dan lbh menyeluruh.siang belaja ilmu dunia,mlm blaja ilmu akhirat.tujuan sekolah ditubuhkan gak adalah untuk melahirkan muslim professional.

apa yg aku kagum kat sekolah ini adalah cara mereka melayan kami sebagai tetamu.melangkah sahaja kami ke sekolah itu,kami dibawa ke beberapa tempat dalam bangunan sekolah tu oleh pelajar kat situ.lps tu kami duduk berbual2.Masya-Allah,cara mereka melayan kami,seperti mereka melayan kawan mereka yg sudah lama tidak bertemu.sungguh mesra.walaupun menghadapi masalah komunikasi sebab mereka agak tidak lancar berbahasa Inggeris,namun mereka berusaha untuk bercakap dgn kami.ada diantara mereka yg baru setahun belajar bahasa Inggeris,namun tu tidak menjadi penghalang.kami tetap dilayan dgn penuh mesra.

sebenarnya,aku gak malu ngan diaorang sebab walaupun aku sudah lama belajar bahasa Inggeris,namun aku masih ada rasa malu jika mahu bertutur dlm bahasa asing itu.walaupun mereka tersekat2 semasa bercakap,namun mereka tidak malu.kata org,malu biarlah bertempat.ingat kata2 cikgu English dulu,selama org memahami apa yg kita nak sampaikan,grammar tunggang-langgang pun takpe.lama2 betulkan lah grammar tu.
tapi sebutan biarlah betul,baru lah org boleh paham.jgn lari jauh sgt sebutan tu.

ingat satu peristiwa kat malaysia,masa tu aku kat burger king.masa aku nak byr tu,akak cashier tu tanya lah aku 'tak nak yg last ke?' aku buat muka pelik 'hah?last?' aku still blur.aku buat muka blur,akak tu buat muka senyum mesra.jeda seketika.dgn muka yg masih tersenyum akak tu tanya lagi 'tak nak yg last ke?'dlm keadaan yg masih blur2 lalat,aku jawab 'hah?last?'dia ni nak suruh aku ambik makanan last skali ke?tak mungkin kot.tetiba je ada sorang lagi akak cashier meyampuk,'awk nak yg large ke?' lah,large rupanya.Ya Allah.sebut last,mana lah aku paham.sambil menggeleng kepala,aku mengambil makananku dan berlalu dgn muka yg still pening.haduihh.

Sunday, April 12, 2009

economics

hmm...minggu ni aku rasa kepala aku ni tepu dgn istilah2 economics yg mcm2.bknnya revise byk sgt pun (byk ke?) tp entah lah tetiba saje.bila ckp je,ada je istilah yg nk aku gunakan.hmm...kekadang rasa mcm mungkin ada yg menyampah ngan aku sebab guna istilah2 yg diaorang tak paham.mcm semalam lah masa kat warwick castle,ntah berapa byk istilah econs yg aku guna.irrational choice,game theory,nash equilibrium,consumers behaviour,moral hazard ish byk lagi kot. nasib baik la mangsa2 bahasa alien aku ni tak merungut mcm 'boleh tak kalau ko ckp mcm manusia normal?'hehe.tapi kat warwick castle tu gak aku dapat tahu mcm mana dahsyatnya black death plague yang melanda pada satu masa dulu.kalau dlm ecosn,black death adalah satu natural experiment untuk melihat apa yg akan berlaku dlm labour market sekiranya terdapat pengurangan dalam supply of labour.
ntah kenape aku mcm ni.tapi ok la kot.aku still ingat lagi kata2 pn raha dulu (cikgu econs) kalau nak paham sesuatu,kena kenal dulu benda tu dan kalau nak kenal kene selalu 'mendampingi'nya lah.mcm belajar econs gak la.kalau nak paham econs kene selalu guna lah.mcm guna istilah2 ni.kat turki dulu pun camni gak.masuk je istana Sultanahmet-Dolmabache tu,terus terlintas kat kepala ni,Masya-Allah,misallocating of resources.ye lah.hiasan kat dalam istana tu byk yg drpd emas padahal,mengikut sejarah,kerajaan turki pada masa tu,byk menanggung hutang.sepatutnya duit yang digunakan utk hias istana tu,digunakan utk byr hutang.ish2,pembaziran namanya.namun,tu lah sejarah yg perlu kita belajar dan ambil iktibar. aku berharap aku akan terus mcm ni.mintak2 aku akan lebih paham econs ni.InsyaAllah.

Sunday, March 8, 2009

Botol arak?

masa aku berlatih dikir barat utk MNight dulu,aku kene berlatih dlm stu bilik ni.pastu hari tu,masa aku masuk,ada susunan meja kat belakang bilik pastu atas meja tu ada susunan botol mcm botol arak.ish,mesti ada parti arak kat dlm bilik ni tadi.pastu tetiba je kwn aku pegang botol tu.aku tegurlah.pastu dia ckp yang tu bkn arak tapi still water.aku tengok kat label botol tu,mmg betul lah still water.ish buruk sangka betul aku.tu lah kita,baru tengok skali imbas dah kata mcm2.kita main ckp je.tanpa berfikir,tanpa menyiasat.
pastu tadi,aku sgt terkejut.kwn aku cerita ada 2 org yg cukup aku hormati,telah meminta maaf dengannya sebab masa kat kolej dulu diaorang telah menganggap kwn aku seorang yg liar,suka berparti,suka buat benda bkn2 hanya kerana kwn aku tu ramai kwn daripada golongan yg mereka (org yg menuduh) anggap suka berparti,liar dan buat benda bkn2.MasyaAllah, sempitnya persepsi mereka,senangnya mereka menuduh sesama umat Islam.sapa kita untuk menjatuhkan hukuman tanpa usul periksa.kita jgn ingat kita sahaja yg betul,org lain salah.apa yg kita buat,org lain kene ikut.kekadang kita menyempitkan definisi baik.kita akan tengok,ish baikknya org tu,selalu solat kat masjid.eh,tak baiklah mamat tu,kat surau pun tak pernah nampak.senang je kan kita mengklafikasikan org lain.padahal kita tak tahu yg tak pegi surau tu lah yg selalu tlg keje2 kebajikan,yg selalu bgn di pertengahan mlm utk bertahajjud.
pastu ada satu lagi yg nak aku luahkan.kekadang kita anggap kita dah lakukan apa yg terbaik untuk dakwah.kita dah cukup pengalaman utk berdakwah.tapi tanpa kita sedar kita melakukan kesalahan yg besar.kita suka 'berdiskriminasi' dalam menyampaikan sesuatu.kita jarang atau lebih teruk tak penah cuba utk merapati golongan yang tak sekepala ngan kita.maksud aku apa yg diistilahkan sebagai bdk surau dan bkn bdk surau.kalau bdk sarau anjurkan aktiviti, jarang sekali aku lihat ada bdk bkn surau jadi ajk.mungkin ada yg kata mereka menolak utk jadi ajk.tapi aku rasa sebab utama adalah tidak diajak.ingat lagi satu aktiviti bdk surau dulu,bkn setakat bdk bkn surau je jadi ajk,malah non-muslim pun jadi ajk.siap jadi ketua ajk lagi.tengok boleh je kan nk campur cuma nak ngan tak nak je.tapi aktiviti tu je lah yg buat camtu.yang lain?muka sama je.sepatutnya menerusi aktiviti mcm nilah kita merapatkan ukhwah.bila ukhwah sudah terjalin, mudah kan kita nak menyampaikan sesuatu.tak kekok sgt nak berckp.kita bercakap pasal ukhwah tapi malangnya kita tak tahu apa itu ukhwah.janji sedap disebut,kita sebut je.tu lah antara pendapat aku.yg betul ambiklah sebagai panduan,yg tak betul,tlg betulkan.kita hidup di muka bumi sebagai SATU kumpulan yg besar.jgnlah kita cuba utk pecahkan.

Thursday, March 5, 2009

funny


petang tadi,lps lecture statistical technique B,hazim ajak aku,shasha,ngan yanni pegi ke dapur dia untuk makan roti keju.so aku pun pegilah.sapa nak tolak kan kalau mkn free.hehe.basically cara buat roti tu mcm buat pizza je.tapi 'base'nya daripada roti.tabur skit keju,sapu sos,letak salami, sayur sikit,masuk dalam tempat grill tu.tgh2 tunggu roti masak tu, aku berbual-bual lah ngan shasha dan yanni.pastu tetiba je yanni tanya aku,
"where do u live in malaysia?" aku ckp lah kelantan
"waaa..you're from kelantan ke?very nice la that place.i went there with my brother-in-law.he is kelantanese"
bangga la aku kejap kan sebab negeri kene puji tu.(rasa mcm semangat kenegerian lak.haha)
pastu dia ckp lagi "but some people in kelantan are so funny"
aku mcm terkejut.apakah?.aku tanya la kenape kan.pastu dia ckp,ada pompuan yang pakai tudung tapi pakai lengan pendek.dia ckp sambil gelak2.adush,betul gak dia ckp tu.ye lah.tudung kan nak tutup aurat.tapi bila kepala je ditutup kat lain bukak,tak dipanggil tutup aurat tu,tutup kepala namanya.ye lah sekarang ni pun byk kan fesyen yang ada.fesyen Islamik katanya,tapi ketat sana ketat sini,terkoyak sana,terkoyak sini.hmmm.kekadang aku pun naik heran sebab ada satu rancangan keagamaan tu,dlm satu slot dia,fesyen muslimin,dia tayangkan fesyen bertudung tapi agak mngikut bentuk tubuh pemakai.boleh ke?aku rasa takleh.tapi tutup aurat ni bkn utk pompuan je,lelaki pun kene.jgnlah nak pakai seluar pendek ye bila kat luar.tapi satu lagi benda yg aku heran,mcm mana si yanni tu tahu pasal aurat2 ni?byk membaca kot.kalau dia tahu pasal ni,sepatutnya kita lbh tahu drpd dia dan kita patut merasa malu sebab yanni tu adalah chinese......

Saturday, February 21, 2009

Nikah

ptg jumaat lps ada majlis akad nikah kat prayer hall uni.ntah sapa yang nikah,tak kenal pun.ni lah first time tengok org nikah kat sini.ingatkan cara dia samalah cam kat malaysia.tapi lain skit.kat sini tok kadi just ckp ali bin abu (nama laki) sudikah ko terima siti binti aminah (nama pompuan) sebagai isteri dengan syarat2 yang telah dibacakan dengan mas kawin 120 dan 80 gram emas? (lebh kurang camni lah soalan dia.tok kadi tu ckp dlm English la aku just translate je.hehe) pastu pangantin lelaki akan jawab yes i heve.tanya 3 kali.jawab 3 kali.takde salam2 pun.takde pun saksi yang kata sah.kat pengantin pompuan pun prosesnya sama.
kalau kat malaysia kene salam ngan tok kadi,baru lah akad.yang part yang best masa tok kadi henjut skit tgn pengantin lelaki pas dia bacakan ayat akad tu.time tu kalau pengantin laki berdebar2,mmg kantoilah.ada satu kes kat kampung aku dulu,ada sorang ni debar2 sgt nak kawin,sampai tok kadi suruh mengucap pun takleh.mmg haru lah masa tu.nasib baik lah pas beberapa minit,dia boleh tenangkan diri.kalau tak,jawabnya tak kawin lah dia hari tu.hehe.berdebar sgt ke nak kawin?bkn ke gembira?ntah lah.aku tak tahu.tak kawin lagi.hehe.
satu lagi yang bezanya nikah kat sini,takde wang hantaranlah.kalau kat malaysia,kalau takde minimum 6 ribu (ringgit ye,bkn rupiah) jgn haraplah nak kawin.wang hantaran saje dah beribu,tu tak tambah lagi dengan dulang hantaran.kalau belah pompuan mintak serba satu lagi masalah.botaklah kapla ye kaum laki.hehe.ikut adat gak,tak tahu kalau tempat lain tak sama,kat kelantan,kalau korang kawin dengan sorang pompuan yang akaknya belum kawin,korang kene bagi benda yang sama yang korang bagi kat isteri korang masa kawin tu kat akak dia tu.so, pandai-pandailah ye cari pompuan yang akaknya dah kawin.hehe.pastu wang hantaran ni kalau dulu bergantung kpd permintaan domestik dan antarabangsa terhadap pompuan tu.makin tinggi permintaan,makin tinggi wang hantaran.em bagus ada aplikasi teori ekonomi.maksudnya kalau dulu,kalau korang nak kawin ngan org lawa,bersedialah dengan duit yang byk ye.tapi kalau skrg,mak aku ckp,lbh bergantung kpd taraf pendidikan.makin tinggi pendidikan,makin tinggi wang hantarannya.so kalau korang nak kawin dgn org yang blaja kat cambridge ke,oxford ke,harvard,MIT,pandai2lah ye sediakan duit lbh skit.benda ni,belah pompuan je boleh mintak wang hantaran.belah laki jgn pandai2 lak nak mintak.takde org nak byr.tapi semuanya depends kat parents pompuan tu.kalau nak mintak mahal,mahallah wang hantarannya.
tapi sebenarnya dlm Islam,takde istilah wang hantaran.ada istilah mas kahwin je.kalau kat malaysia,mas kahwin berbeza ikut negeri.yang paling mahal dulu2,lupa negeri mana,cuma dlm RM 40 something je.tapi skrg ni dah naik skit kot.tengok,kalau ikut Islam,senang je kan benda ni?takyah pening2 nak pikir pasal duit kalau nak kawin,gaji sebulan pun dah cukup kot.ni tak,sampai ada yang meminjam sebab nak kawin.kita ni kekadang lebih ikut adat daripada agama.org kata lbh sudu dari kuah (betul ke penggunaan ni?).tak salah nak ikut adat,tapi berpada-padalah.aku rasa kalau kawin tu dibuat betul2 ikut Islam,gejala seks sebelum kawin kuranglah skit kot.oh lupa nak ckp.pas tengok org kawin hari tu,ramailah yang pasang niat nak kawin kat sini je.lbh murah dan senang.hehe.tapi of course lah bila dekat2 nak tamat blaja nanti.

Wednesday, February 11, 2009

Hari Lahir




semalam (10/2/1988) adalah hari lahirku.maka genaplah umur aku 21 thn.emm..dah lama aku hidup rupanya.tapi dalam 21 thn ni,ada gak terfikir dah brape byk sumbangan yang aku berikan pada org di sekeliling aku.ye lah erti hidup ni kan pada memberi.dan dah tua2 ni,kalau zaman dulu dah jadi bapak org,dah matang ke aku.matang dalam menilai kehidupan.no comment.mungkin ya dan mungkin tidak.
tima kasihlah kepada semua yang ucapkan selamat hari lahir dan kepada yang menghulurkan hadiah.aku rasa ni lah hari lahir aku yang aku dpt byk ucapan daripada kwn2.tima kasih skali lagi.dan tak lupa gak kepada yang buat birthday dinner.ingat lagi masa kat kolej dulu,kalau ada birthday sesapa,mesti pegi ke cafe,beli biskut yang 20 sen satu tu,beli dalam 1 ringgit.pastu ada yang beli air,pastu balik chalet,sambut sama2.walaupun tiada birthday cake dari secret recipe,tapi sambutannya tetap meriah.yang penting masing2 ikhlas kan nak gembirakan hati kwn.ada gak yang sambut birthday cara yang bagi aku agak ganas.time birthday je,mesti birthday boy sembunyi entah ke mana.ye lah kalau kene tangkap mmg nahas lah.kuah laksa sarawak masam menanti mangsanya.kekadang tengok kesian gak pada yang kene tu.busuk tu kuah laksa masam.tapi nak buat mcm mana selagi yang kene tu tak terasa hati,kira ok lah kan?mungkin tu cara diaorang bergurau.tapi kan lbh elok kalau sambut je baik2.belanjan mkn ke,minum ke,semua org happy.ye dak?
pastu ada lagi satu peristiwa kat kolej dulu.masa tu kat cafe.ada sambutan hari lahir sapa ntah.pastu lps je nyanyi rasanya (tak sure sgt sebab ni diceritakan oleh beberapa org saksi),cake tu digunakan untuk mengenakan birthday boy/girl.Ya Allah membazirnya kan.entahlah apa yang diaorang fikirkan.tapi mungkin bagi org yang berada mcm diaorang tu,membazir kek yang harganya cuma beberapa belas atau puluh ringgit tu bukanlah sesuatu yang besar,tapi bagi aku, nilai itu begitu besar.tapi walau apapun,membazir tetap salah.apalah salahnya kalau kek tu diberi sahaja kepada mereka yang nak mkn,pahala pun dapat kan?mak aku selalu ckp kalau kita gembirakan hati org lain,InsyaAllah lain kali org lak akan gembirakan kita.

Saturday, February 7, 2009

Dikir Barat MNight

akhirnya berakhirlah sudah latihan dikir aku kat sini.brape minggu ek aku berlatih?dalam 3 minggu kot.lbh kurang la.sepanjang aku berlatih ni,ramai la org baru yang aku kenal.kebanyakkan org cina la.sebenarnya best gak kwn ngan diaorang.bkn apa sebelum ni aku takde pun kwn cina. pasni InsyaAllah,bila jumpa,boleh la tegur2 diaorang kan.Tee,Yee Han,Arthur,John,Robin,Tony, Zhi Yi,En Li,Sue Bee,Yan Foo tu je yang aku ingat.yang lain kenal muka tapi tak tahu nama.hehe (betul ke ejaan nama tu?).sebenarnya latihan dikir barat ni telah mengubah persepsi aku terhadap org cina.aku ingat dulu diaorang tak nak campur ngan org melayu.tapi sangkaan aku meleset.mereka sgt baik.tapi satu je yang kita kene jaga.dalam soal benda2 yang tak dibenarkan dalam Islam lah.ada je kan benda yang diaorang buat,tapi kita takleh.so,jgnlah buat.pandai-pandailah jaga.
ni adalah kali pertama aku masuk persembahan yang tidak melibatkan pertandingan.sebelum ni semua pertandingan.best sgt.tak tekanan sgt.takde org nak emo lbh2.pastu benda tu dibuat secara happy.takde pun niat nak mengejar kemenangan.cuma niat untuk buat yang terbaik.tima kasih lah kepada Hazim yang ajak aku masuk benda ni.satu pengalaman baru yang aku dapat.pasni tak dengar dah la Hazim ckp "ok guys,lets do this",Su Bee ckp "ok guys we can do this,come on,come on"(sambil melompat-melompat.hehe) Zhi Yi ckp "i'll smack u" dan hiperbola daripada En li.hehe dan tak dapat tengok dah pergerakan dikir paling lucu yang bdk pompuan buat.tiap kali aku tengok pergerakan ni,aku tergelak sorang2 kat belakang.last2 aku pandang lain masa pompuan buat gerakan ni.hahaha.tapi tadi puas hati la sebab persembahan dikir tadi mmg best.oh lupa,kepada hypo yang telah gantikan tempat aku untuk nyanyi lagu ewa bule,thanks a lot.

Wednesday, January 28, 2009

Induction Week


ni nak cite pasal induction week kat matrik dulu.sebelum aku masuk KYUEM,aku blaja kat Matrik Negeri 9 dulu selama sebulan.the first week tu,adalah minggu orientasi atau induction week.aku rasa induction kat sinilah yang paling teruk yang penah aku alami.

Dari segi pakaian
kitaorang diberikan sehelai baju warna hijau yang ada lambang matrik.kene pakai baju tu setiap hari sepanjang hari kecuali sesi bertemu dengan mentor atau sesi rasmi mcm dengar talk ke,kene pakai baju lengan panjang bertali leher.yang lain tak kiralah aktiviti lasak ke,agak2 lasak ke,gasak je lah ngan baju tu.kekadang peluh mmg byklah tapi nak buat mcm mana,nak basuh tak sempat,kene pakai gaklah.bdn masing2 bau semacam je.bagi aku mlm,sebelum tido,letak je bwh kipas,kering peluh,pakai balik.

Masa
masa mmg gile lah ketat.mmg susunan aktivitinya mmg nak menyeksa.malam dengar talk sampai kul 11 dalam jadual tulis camtu lah.tapi ada lak senior buat poyo nak buat aktiviti yg agak memanaskan hati.mcm tetiba je nak perkenalkan diri masing2.fasi ada dekat ngan 100 aku rasa.yelah kitaorang ramai dalam 2000 org.dengar jelah diaorang merepek kat depan.pastu habislah dalam kul 12.balik ke blok,fasi blok lak panggil kene kumpul kat dpn blok.dengar lak dia merepek.tak puas hati gamaknya takleh merepek pjg lebar masa kat talk tadi.tidolah dlm kul 1.kul 4 dah kene bgn.kumpul lagi dpn blok.selagi tak cukup org, kene pumping sampai cukup org.pastu pegi ke surau.subuh, pastu mula aktiviti.aktiviti dia nak tahu apa?aku rasa cam takleh blah.aku still ingat lagi,kitaorang kene buat star jump sampai semua org seramai 2000 org tu semua serentak.dia ingat nak buat acara padang hari merdeka apa.mcm kalau masa tu sepatutnya semua org kene angkat tangan,tapi dia detect ada sorang yang angkat lambat beberapa saat drpd yang lain pun,semua org kene buat semula.last2 ari tu,semua org kene buat beratus star jump.

Makan
pasal makan mmg takde masa.mandi pun takde masa.dia lpskan kitaorang kul 6.45 ptg,6.55 dh kene ada kat surau.blok kediaman bkn dekat ngan tempat aktiviti.sudahnya mmg tak balik blok la.mandi pun tak.kalau mkn,pagi,takde masa mkn,tengahari,aku rasa dalam 15 minit je.kafe yang bukak 2 je.nak tampung beribu org.beratur saje dah 10 minit.koperasi pelajar 1 je yang bukak.malam,30 minit dia bagi.kafe yg bukak 1 je.beratur pjg nak mati.mcm takyah mkn la.aku still ingat,aku tak sentuh nasi selama 3 hari.aku mkn roti yang ada inti tu,2 sehari.tengahari dan mlm.pastu minum air kosong.hari keempat tu,mmg syukur sesangat sebab hari tu,hari bertemu mentor.dia mula2 pelik sebab semua org muka agak pucat.pastu baru dia tahu yg kitaorang tak sarapan lagi.lps cite kat dia mcm mana induction week tu,terkejut dia dengar cite tu.so,hari tu dia lpskan kitaorang awal skit utk sarapan.so,for the first time in 3 days,aku mkn nasi.Alhamdulillah.

KYUEM
lps sebulan kat matrik,aku dapat call dari pnb yang aku dapat sponsorship.so kene blaja kat KYUEM lak.mula2 rasa cuak gak sebab kalau pegi kolej baru,sah2 la kene induction balik kan?takut kene balik mcm kat matrik ni.tapi gagahkan diri gak utk ke kyuem.sampai je kat sana,hari first induction tu mmg cuak la.tengok muka fasi2 mcm baik.tapi takleh nilai camtu sebab fasi kat matrik dulu pun ada je yang muka baik tapi buat gak benda2 merepek.tapi sebenarnya fasi kat kyuem merangkap senior kami semuanya baik2.cuma kekadang ada gak terkena ngan fasi nak2 masa nak ambik tandatangan tu.aku ada la dikenekan dgn jayanya oleh beberapa org fasi.tapi tak kisah.setakat benda2 ringan.dah nama induction.masa mlm samurai pun ada yang fasi yang nak jadi garang.tapi tak jadilah.hehe

Saturday, January 17, 2009

Malam itu....


malam itu, sambil cuba melelapkan mata,aku terasa sgt sedih kerana sesuatu perkara.tidak aku sedari, air mata aku meleleh di pipi.aku cuba mengesat,namun, semakin dikesat,semakin byk yang keluar.aku tidak tahu kenape aku harus menangis kerana perkara sebegitu yang aku rasakan tidak penting dalam hidup aku selama ini.mungkin ini satu transisi dalam lembaran hidup aku.mungkin juga menunjukkan yang aku sudah dewasa, bukan lagi seperti dulu.aku masih lagi tidak dapat melelapkan mata.hatiku masih sedih.aku mencari akal untuk menghilangkan rasa sedih ini.teringat kata2 ustaz dalam program usrah perdana yang aku hadiri tidak berapa lama dahulu.Al-Quran adalah sumber penenang hati manusia yang paling mujarab.ku capai ipod ku dan membuka applikasi Al-Quran yang ada didalamnya.aku jugak teringat kata-kata senior di KYUEM dulu,kalau rasa sedih,bukak Al-Quran dan pilihlah surah mengikut gerak hati.aku memilih2 surah dan hatiku tergerak untuk membuka surah Yusuf.aku tidak membaca ayat-ayat surah tersebut,sekadar mendengar bacaan sambil membaca maksud setiap ayat yang dibaca.aku rasa sungguh terpegun dengan kisah Nabi Yusuf a.s.aku merasa pelik sebab aku sudah mendengar banyak kali cerita tersebut,namun malam ini kurasakan seperti aku baru sahaja mengetahui kisah nabi Allah tersebut.semakin byk kubaca maksud terjemahan dan mendengar bacaan surah,semakin hati aku beralih arah untuk mengetahui lebih byk kisah Nabi Yusuf a.s.dan kurasakan rasa sedih dan gelisah hatiku seperti ditarik secara perlahan-lahan.MasyaAllah,Allah Maha Besar,Maha Genius yang telah menurunkan Al-Quran satu kitab yang penuh keajaiban.tidak berapa lama kemudian,aku terlelap dengan hati yang tenang dan gembira.Alhamdulillah,syukur ke hadrat mu Ya Allah.

Friday, January 9, 2009

Jam loceng




Kalau kat mana2 pun, jam loceng mmg terkenal kan?sebagai alat untuk membantu kita bgn di pagi hari untuk solat subuh,solat tahajjud ke,solat hajat ke,macm2 lagi lah.teknologi skrg kekadang tak perlu jam loceng pun,cukup sekadar handphone.ingat lagi kalau kat asrama dulu,kalau nak dekat subuh tu,byk lah jam bunyi,tuannya entah bgn entah tidak,harapkan jam je gempak.haha.tapi kekadang terfikir gak penggunaan jam loceng ni,betul ke?terutamanya di uk ni.boleh dikira sebagai perbuatan tak menghormati kwn2 satu flat yang lain ke?kalau yang dok kat hall la lagi la.ye lah,kita muslim,mmg kene bgn awal kan.nak solat subuh,tapi kwn2 sebelah-menyebelah yang lain mcm mana? terutama yang bukan muslim la.boleh tak kita dikira tak menghormati jiran?ye lah kalau kul 6 atau 7 tu masih awal bagi diaorang.pastu tetiba je terganggu dgn bunyi jam loceng lak.agak mengganggu la kot. kat sini aku nak kongsi satu cara mcm mana nak bgn awal tanpa jam loceng.ni ustaz aku ajar cara ni dulu.camni,sebelum tido,baca selawat,ayat Qursi,mengucap dan doa sebelum tido pastu jgn buat apa2,jgn ckp apa2,just tido dan set dalam kepala nak bgn kul brape.lps je set dlm kepala,kosongkan kepala,jgn fikir apa2.pastu kalau korang bgn,biasanya awal skit atau jarang2 lewat skit dlm 2,3 minit, jgn korang sambung tido lak sebab kalau korang sambung biasanya dia akan jadi terlalu lambat bila korang terjaga kali kedua.
tu lah cara yang aku guna.aku tak penah guna jam loceng ke,set masa kat handphone bkn apa sebab aku ni tido 'mati'.pasang jam loceng pun bkn bgn pun.haha.mmg mcm tu sejak dari dulu. korang cubalah dulu cara ni.InsyaAllah menjadi asalkan niat kita baik kan nak bgn awal.jgn lah pulak niat nak bgn pagi2 sebab nak tengok mat salleh jogging ke apa.tu mmg tak terbangunlah.haha.gurau je.selamat mencuba ye.tak dijamin keberkesanannya.tapi untuk aku,selalunya menjadilah.saje nak berkongsi.

Friday, January 2, 2009

Sengal!!!

Tengah aku membelek2 nota Ekonomi,tetiba je aku terdengar bunyi geseran tub mandi dari bilik air sebelah je ngan bilik aku.apakah?aku pikir mungkin mamat yang baru balik tu tgh berendam dalam bilik air kot.malas la nak mabik kisah sgt kan.pastu aku terdengar lak suara pompuan dalam bilik air.aik,lain macam je ni.pastu suara pompuan tu lak,MasyaAllah,suara macam org tgh,ish!!! malas la nak sebut kat sini.korang paham sendiri lah ye suara macm org tgh buat apa.aku ingatkan telinga aku yang salah dengar.aku dengar betul2,mmg sah suara macm tu.ni yang aku malas ni. nak study pun dah terganggu ni.aku ambik mp3 player,sumbat kat telinga,hah...lega baru tak dengar suara2 dan geseran2 sumbang tu.pastu lbh kurang setengah jam pastu,rasa dahaga lak.aku ambik gelas nak pegi ke dapur ambik air.aku kuar je,terserempak ngan pompuan ngan laki yang baru kuar dari bilik air.yang pompuan pakai kain tuala je,yang laki pakai seluar je.tundukkan pandanganmu,kata aku pada diri aku.dua2 org tu buat muka selamba je.sebelum ni takde lak diaorang buat camni.apsal pilih mlm ni?arghhh!!!sengal tul.mungkin diaorang dah kawin masa cuti hari tu.kang kat Malaysia kalau cuti sekolah ramai yang kawin mungkin kat uk sama je kot.berprasangka baik katanya.

Gaza

kepada mereka yang membaca post ni,sekarang ni adalah masa yang paling kritikal yang sedang dihadapi oleh umat Islam di Gaza.kita sebagai sesama umat yang sekarang ini pula penuh dengan keselesaan sepatutnya membantu mereka dengan apa jua yang kita termampu.jgn hanya di mulut sahaja kita menyatakan yang kita bersimpati dengan mereka tapi kita pulak tak penah berusaha untuk membantu.kalau ada peluang untuk sign in untuk petition menentang serangan itu, lakukanlah.tak lama pun buat benda tu.rasanya tulis nama,email pastu selesai.tk sampai 10 minit. kalau kita ada masa utk chatting,ber'facebook' takkanlah kita takde masa walau 5 minit untuk sign in petition tu.pastu kalau ada peluang untuk menderma, dermalah walau sedikit sekalipun.kalau boleh derma melalui internet tu,dermalah.kita kalau pasal sedekah atau derma ni mmg liat lah sikit.bkn semua tapi kebanyakkan lah.termasuklah aku skali.kalau nak beli sesuatu benda tu, bukak je website macam ebay ke,pastu fikir dalam 2 atau 3 kali terus beli barang tu.tapi kalau pasal sedekah,fikir sampai 10 kali tak bagi lagi sedekah tu.sedekah lah.duit yang sponsor bagi aku rasa macam berlebih kot.semua sponsor kot mcm tu.so,sedekahkanlah skit.pastu berdoalah untuk mereka.lps waktu solat tu,tambahkan satu lagi doa selain doa untuk diri sendiri iaitu doa untuk mereka yang tertindas.pastu malam2 kalau tetiba je kita terjaga, bgnlah sekejap.buat solat hajat mohon pertolongan Allah untuk semua umat Islam.kan solat hajat di tgh malam tu lebih afdhal.itulah antara perkara yang mampu untuk dilakukan oleh semua org.kalau ada lagi benda yang kita rasa mampu untuk lakukan,lakukanlah.kita sebagai umat Islam sepatutnya seperti satu badan.kalau satu bahagian sakit sepatutnya seluruh badan merasainya.bersatulah kita sebagai umat Islam dalam satu keluarga yang besar.InsyaAllah.post ini adalah sebagai peringatan kepada diri sendiri dan juga kepada sesiapa yang mungkin terbaca post ini.sekian

video