Tuesday, December 30, 2008

Lagu Korporat PNB

Berdiri megah satu nama unggul,
didalam dunia pelaburan,
sekian dekad berperanan sebagai pejuang maruah bangsa.

Ke dunia antarabangsa,
bersatu langkah dan cita,
seiring dengan dasar ekonomi negara.

Diatas asas yang kukuh,
kita berdiri teguh,
dengan kemahiran,
kita terus berkembang.

PNB kebanggaan kami,
kau memayungi cita yang suci,
ke arah masa depan yang lebih gemilang.

PNB adalah wadah kami,
satu nama yang berjiwa Malaysia,
maju dan terus maju bersamamu,
maju dan terus maju,
bersama PNB.

Monday, December 29, 2008

Syurga

Nabi Muhammad s.a.w tidak penah mengajar para sahabat untuk mendapatkan syurga hanya dengan sujud dan berzikir sepanjang masa.tetapi syurga itu hanya untuk hamba yang sanggup berjuang di jalan Allah s.w.t.

Monday, December 15, 2008

Makan pisang tak batal puasa?

Aku masih ingat dalam bulan puasa tahun mana ntah,tiba2 adik aku balik dari sekolah tanya mak aku.
"ma,tadi kat sekolah ada la jumpa ngan pak cik jaga tgh makan pisang,pastu adik tanya lah,pak cik tak puasa ke?,pastu pak cik tu jawab kalau makan benda yang tak dimasak atas api takpe,tak batal,betul ke ma?
pastu mak aku jawab
"ish,jangan nak mengarut.mana boleh tak batal.pak cik tu blaja dari mana?"
motif sgt kan pak cik tu buat ajaran sesat kat adik aku.dah la adik aku nak blaja puasa masa tu, nasib baik lah adik aku tu jenis yang tak main terima je,kalau tak dibantainya makan pisang ke, rambutan ke masa puasa.biasa la kan.perbuatan2 nak cover dosa.tak pun istilah yang lebih best nak ringankan dosa.ada aku penah dengar satu quote ni tak ingat sapa yang kata. perbuatan yang paling berdosa ialah perbuatan meringankan dosa.ringankan dosa ni lebih kurang kita tahu yang benda yang kita buat tu berdosa tapi kita cuba hilangkan sedikit rasa bersalah tu dengan pelbagai alasan.aku penah terdengar perbualan orang2 tua yang penah menipu sorang tokey cina
"takpe,kita ambik dari orang cina bukan orang Islam.duit dia pun bukan duit halal"
Hellooo...lantak dia lah duit hasil jual khinzir pun,kalau korang bantai duit dia,dosa tetap sama, takdenya korang dianggap menyucikan harta dia (macam zakat lak).tapi aku tak la cakap camtu kat diaorang, dibantainya seligi kepala aku,sapa nak jawab?haha.mcm tu lah antara cara nak 'ringankan' dosa.kekadang kita ada terbuat benda tu,cuma tak perasan je.

Pesan Luqman Al-Hakim





Sesungguhnya kebijaksanaan itu telah menempatkan orang-orang miskin
di tempat raja-raja

Thursday, December 11, 2008

University of Warwick


Teringat balik camna aku dapat masuk warwick ni.masa kat KYUEM dulu aku tak dapat offer dari mana2 uni pun (UCL,LSE dan Warwick).lepas je aku kene reject dengan semua uni ni,aku dapat peluang untuk buat satu lagi permohonan guna UCAS extra.UCAS extra ni untuk student yang direject oleh semua uni lah macam aku.lepas aku tanya PNB samada aku boleh memohon uni melalui sistem ni,PNB memberi kebenaran walaupun aku akan memohon uni yang tiada dalam senarai.tapi uni tu mestilah uni yang terbaik gak.dipendekkan cerita aku memilih uni of nottingham.lepas je dapat result,dan Alhamdulillah result aku lps conditional offer dari notts,PNB lak buat hal.diaorang tak benarkan aku ke notts.tak tahu kenape.masa tu aku dah kene ke BTN,so susahlah kalau nak uruskan hal2 reject offer dan masuk clearing ni.masa kat BTN tu (kem Bumi Jati,bkn kem Beras Jati,ye) berusahalah aku dengan beberapa orang bdk PNB call sana sini terutamanya warwick-sebab dalam senarai uni PNB,warwick je yang terima clearing-untuk bertanya course2 yang still available untuk kami.masa tu PNB dah cakap,apa2 course pun takpe asalkan kami ke uni dalam senarai PNB tu (UCL,LSE,Oxbridge,Imperial,Warwick).masa tu line mmg sibuk gilelah.puas try baru dapat(Mior yang dapat cakap). pastu bila dapat, course dah hampir habis.yang tinggal kebanyakkannya course yang berkaitan history.masa tu aku betul2 redha lah.walaupun tak dapat fly,takpelah.semua ni ada hikmah. esoknya,aku masih ingat,lps minum ptg,aku terima mesej dari Puan Kasturi, cakap yang warwick bersedia nak ambik aku untuk course Econs.tapi aku kene tolak dululah uni of nottingham,baru warwick boleh ambik aku.aku mula2 pelik camna warwick boleh nak ambik aku sedangkan aku tak berjaya pun call diaorang sebelum tu.aku call Puan Kas kot2 dia silap hantar mesej ke.dia cakap mmg warwick hantar email kat dia ckp yang diaorang mmg nak ambik aku.masa tu aku betul2 gembira lah.masa pegi solat Asar tu,aku sempat buat sujud syukur.so,kat sini lah aku sekarang, University of Warwick.bila ingat balik cerita ni,Allah tu maha menentukan kan?kekadang benda yang berlaku tu,kita tak jangka pun. kit merancang Allah yang menentukan.

Wednesday, December 10, 2008

Video

video

Holidays

Emm...sunyi,sepi dan boring itulah 3 perkataan nak describe cuti kat sini.kat flat aku ni tinggal aku ngan sorang pompuan jepun.tapi macm tinggal aku sorang je lah sebab aku tak penah pun cakap ngan dia.kalau ada pun seingat aku 2 kali je.dia pun macam senyap gile je.kalau jumpa pun masa masak je lah.semalam aku dah boring sgt,aku main ym je sesapa yang tak letak tanda jgn ganggu tu.tak kira sapa pompuan ke laki ke senior ke junior ke,aku main tegur je.yang aku tak penah cakap kat dunia nyata pun aku main tegur,buzz je.nasib baik tak kene marah kan.ye lah motif sgt ko buzz org tak tentu pasal kan?haha.semalam gak pegi open house umah nik,senior third year. hajatnya nak gi kul 8 balik dalam kul 9 sudahnya balik kul 10 lebih.apa lagi tgh kumpul ramai2 tu,main vampire la.aku join je la.dok kat bilik pun aku main2 gak.haih bila la nak start study ni. main tangguh je.biasa la kan.dalam teori ekonomi pun ada sebut,manusia selalu menilai beban yang akan ditanggung pada masa depan lebih ringan berbanding pada masa sekarang walaupun beban itu adalah sama.contohnya macam ni lah.kita selalu bayangkan yang kita akan study gile2 esok, sebab kita anggap kita lebih rajin dan anggap beban study yang akan kita tanggung esok lebih ringan tanpa sebarang gangguan.tapi sebenarnya beban tu sama je pada bila2 masa.maaf lah kalau korang kurang paham skit teori ekonomi ni sebab aku tak pandai sgt nak terangkan.pastu hari ni,aku,hypo ngan iwan masak sesama untuk lunch kat dapur aku sebab dapur aku tgh kosong budak jepun tu pun dah kuar ntah mana2 ntah.aku masak sambal sardin, po masak masak lemak ayam pastu iwan lak masak nasi (mcm lah susah sgt masak nasi kan). pastu goreng telur 3 biji.best la masak macam ni tgh2 boring ni.pastu buat pertama kalinya aku berani nak masak kat org lain.sebelum ni kalau aku masak,aku makan sendiri.bkn sebab kedekut tapi aku takut nanti dibuatnya benda tu tak sedap pastu mengakibatkan cirit-birit ke sapa yang susah?tapi sambal sardin aku iwan cakap sedap la.boleh jual.haha.nasib baik la.kalau tak sia2 je la aku masak.esok InsyaAllah akan ke central six pastu kalau sempat nak ke Folsehill kot.nak beli brg sambil jalan2.tapi walau boring camna pun,aku tetap suka warwick.aku sgt selesa kat sini.Alhamdulillah.

Sunday, December 7, 2008

Hipotesis Hypo:Tiang Pink=Hammersmith City Line



Semalam sampailah ke london.Aku ngan Po sampai kat stesen London Euston dalam kul 3 ptg.Sampai je kat sana, hypo cakap kene pegi ke stesen King's Cross dulu sebelum Mas atau Jpah jemput kami.Kami jalan kaki je ke stesen tu dari London Euston dengan bantuan GPS kat phone Po.Sampai kat sana,aku call mas cakap yang aku ngan Po dah sampai ke stesen tu.Pastu Mas cakap kalau boleh kami datanglah ke stesen Royal Oak kalau tak nak tunggu lama.So,aku ngan Po nak lah pegi ke stesen Royal Oak.Aku ambik tube map dari kaunter dan meneliti kat mana stesen Royal Oak tu.Rupanya stesen tu kene naik satu train je,Hammersmith City line.Pastu kat dalam map tu,line train tu ditanda dengan warna pink.pastu kami pun terus la ke stesen bawah tanah untuk ambik train.tanpa melihat papan tanda kat train tu,aku pun terus cakap kat Po yang mungkin tu lah train nak ke Royal Oak.Kitaorang pun naik lah train tu.dalam train tu,Po perasan yang papan tanda perjalanan tu warnanya ungu bukan pink.pastu tiang dalam train tu (tempat orang pegang tu) warnanya ungu gak.so,Po buat kesimpulan yang warna line dengan warna tiang dalam train kene sama.so,aku pun tanya lah sorang akak mat salleh dalam train tu.pastu aku bagi dia peta tube dia tengok dan dia cakap yang mmg kitaorang naik salah train.Train tu Metropolitan train bukannya Hammersmith City.So,dia cadangkan yang kitaorang turun kat Baker Street pastu ambik Hammersmith City train ke Royal Oak. So,kami turunlah kat Baker Street tu.Pastu lps beberapa minit tunggu,datanglah satu train depan mmg dah tulis Hammersmith City,so kami naiklah train tu.Dalam train tu,sekali lagi Po perasan yang tiang dalam train warna kuning,so mengikut hipotesis Hypo,train tu bkn Hammersmith City sebab tiangnya bkn warna pink.so,skali lagi kitaorang turun kat next station (Edgware Road station).Masa tu agak gelabah la sebab dah dua kali salah train kan.Pastu ada lah sorang mat salleh ni tanya kitaorang nak ke mana.so,kitaorang cakap Royal Oak.mamat tu cakap kene naik Hammersmith dan train tu akan datang lepas City Circle punya train.so tunggulah kejap.datanglah satu train skali lagi aku tengok kat depan dia tulis Hammersmith City.tapi tiang dalam train tu kuning bukan pink.mula2 po agak was2 la nak naik.tapi aku cakap naiklah gak sebab kalau salah lagi,berenti je kat next station.so naiklah train tu walaupun tiangnya warna kuning.dalam train tu,aku cakaplah kalau train ni betul maka dalam 2 stesen lagi akan sampai ke Royal Oak kalau salah ke Bayswater.kalau salah pun kat Bayswater nanti bolehlah ke MSD,solat dan dinner kat sana.akhirnya stesen kedua tu adalah Royal Oak Station.so mmg betul yang train tu adalah Hammersmith City train walaupun tiangnya tak ikut warna line dalam train map(pink).so hipotesis yang Po buat tu tak berapa betul.kat rumah Bun (senior) budak2 London gelakkan kitaorang sebab ingat warna tiang tu sama ngan warna line.tapi senior cakap kalau dulu mmg betul warna tiang tu akan serupa dengan warna line dalam peta.tapi skrg tak lagi.tapi takpe.nanti korang sampai Coventry pastu buat silap gak,aku gelakkan korang sampai guling2 atas tanah.haha(gelak evil).ok gak benda tu kan.pengalaman.pasni kalau nak datang London sorang2 pun,dah tak takut.aku gak baru tahu yang semua stesen tube kat london ni central untuk semua jenis train.tak macam Malaysia lah sebab kat sana kalau nak tukar dari LRT ke KTM komuter stesennya lain2 tempat.

Saturday, December 6, 2008

Banjir

Sekarang ni musim banjir kan kat Malaysia?Bila sebut pasal banjir ni teringat lak kat kampung aku.Biasa kampung aku akan naik air la.jalan-jalan semua takleh guna.Hubungan ngan bandar terdekat pun terputus.Tapi yang bestnye,masa kecik2 dululah.Kalau banjir mesti main air dengan geng2.Buat rakit kecik pastu naik ramai2,naik kat tempat tak dalam la.kalau kat tempat dalam mmg nak cari nahas la.haha.tapi yang paling pening masa tu,mak aku la.kejap2 panggil.dia takut aku main kat tempat dalam.sekarang ni pun aku rasa dia still lagi pening dengan adik aku lak.nak2 skrg ni adik aku tu cuti lps UPSR kan.aku rasa mmg dia main air gile2 lah.pastu kalau yang best banjir ni sebab ayah aku selalu memukat ikan.boleh la makan ikan keli.buat ikan keli percik,ikan keli masak merah,paling kurang pun ikan keli goreng.sedappp.ikan2 lain pun best gak.mcm ikan sepat,puyu, macam2 lagilah.yang lebih ikan2 tu,boleh dijual.pastu kalau bantuan banjir ni biasanya rumah aku akan dapat gak.sebab walaupun rumah aku tu tak penah tenggelam,tapi, disebabkan perhubungan dengan bandar dah terputus, so, rumah aku pun dapat jugak la.biasanya bantuan ni akan dapat daripada 2 pihak.pihak kerajaan negeri dan kerajaan pusat.kalau yang kerajaan pusat ni biasanya lebih sedikit daripada kerajaan negeri punya bantuan.biasa kerajaan pusat akan bekalkan macm biskut,gula,beras,serbuk teh,sardin,maggi,susu.kalau kerajaan negeri lak biasanya beras,teh,gula ngan biskut.tak byk beza pun.penah gak rumah aku jadi macm pusat pemindahan banjir untuk keluarga jiran aku. rumah dia dah masuk air,so,mlm tu dia pun pindahlah rumah aku dulu.tapi sebut pasal banjir ni gak,mcm manalah keadaan org miskin ye?kalau rumah diaorang rosak sebab banjir,kat manalah diaorang nak tinggal.nak buat rumah baru pun duit takde.so,kalau sesapa yang mampu nak tolong dan berpeluang nak tolong diaorang ni,bantulah.ada satu kes tu,sampai terpaksa tinggal bawah khemah sebab rumah hanyut,pastu nak buat yang baru takde duit.

Friday, December 5, 2008

ntah

kekadang kalau kita selalu tunaikan perminataan orang,kalau kita selalu tunaikan hajat orang, selalu bersikap 'mudah' dgn orang tapi last2 orang buat perkara yang sebaliknya kat kita,macam mana tu?kekadang hidup ni kene kejam,jgn baik sgt,sebab tak semua orang tahu nak balas budi orang dengan cara yang betul.itulah sikap manusia.mudah kan nak lupa benda baik yang orang beri kat kita tapi kalau benda jahat sampai mati pun ingat.ntahlah mungkin mulai hari ni aku kene berubah sikap skit.sebab aku macam ni lah aku selalu je kecewa.selalu je bengang.apa kata mulai hari ni aku buat macam ni,ko, ko punya pasal,aku,aku punya pasal,urusan ko, uruskan sendiri, urusan aku jgn campur.boleh?kalau orang boleh bersikap kurang menyenangkan kat kita, kenape kita tak boleh bersikap kurang menyenangkan orang lain?aku tgh panas hati skrg,so,sorry kalau post ni tidak menyenangkan.

Monday, December 1, 2008

Cerita2

pasal soalan ketiga dalam post kat bawah ni (post:cerita), kawan aku cakap soalan dia
"apa itu takdir?" maka lepas wali tu baling dgn batu, wali itu bertanya kepada pemuda itu "engkau tahu yang aku akan membaling batu ke kepalamu?"pemuda itu menggelengkan kepala
maka jawab wali "maka itulah yang dikatakan takdir".
thanks pali sebab ingatkan.